Медицински център Доверие СБТ

Профилактични прегледи за служители

РЕГИСТРАЦИЯ

FacebookTwitterGoogle Plus

Регистратура: 02 /4036 800   0882 215212

BG EN

Щитовидна жлеза

Щитовидна жлезаЩитовидната патология е широко разпространена сред населението. Промените във функцията й могат да бъдат от различен характер и се проявяват с различна симптоматика. Засегнати са всички възрасти.

Лечението е строго специфично и изисква прецизна и регулярна колаборация между ендокринолога и пациента.

Заболяванията на щитовидната жлеза могат да възникнат в резултат на различни причини – изхождащи от самия организъм /автоимунни процеси/ или причинени от въздействия на външната среда.

Могат условно да се разделят на:

1. Заболявания, протичащи с повишена функция на щитовидната жлеза /тиреотоксиноза/. Характеризират се с образуване на голямо количество щитовидни хормони. Те могат да се дължат на автоимунни, възпалителни, туморни процеси или на повишен прием на щитовидни хормони, йод или йодосъдържащи медикаменти.

2. Хипотиреоидизъм – състояние, характеризиращо се с намалена функция на щитовидната жлеза. Отново причина за това състояние са различни автоимунни, деструктивни, оперативни процеси, вродена липса или дисфункция на щитовидната жлеза. Специфично заболяване на щитовидната жлеза, сравнително често срещано, е подострият тиреоидит. Протича в две фази:

 

1. На хиперфункция на жлезата

2. Хипофункция на жлезата /незадължителна/ Които протичат една след друга.

Свързва се с вирусни инфекции, засягащи горните дихателни пътища и те предшестват с 1-2 седмици клиничните му прояви. Има остро начало. Симптоми:

- Болка в областите на шията – едно- или двустранна с характерно простиране към ушите, шията и долната челюст

- Оплакване от притискане, затруднено преглъщане

- Температура над 38 градуса

- Изпотяване

- Ускорен пулс

Лабораторни изследвания:

- Повишени FT3 и FT4

-Ускорена СУЕ

- Ниско ниво на TSH Лечението на тази първа фаза е кортикостероидно.

След 2-6 месеца настъпва възстановяване на функцията, но в около 3 % от пациентите може да се развие траен хихотиреоидизъм /втора фаза/, изискващ лечение с тиреоидни хормони

 

Д-р Веселина Яначкова

Share